Detox/Cleanse

Binjureutmattning

Denna artikeln är översatt från medicalmedium.com

Våra binjurar producerar viktiga hormoner, inklusive adrenalin och kortisol, som är avgörande för att vi ska få en effektiv reaktion på stress. Men dessa svar bygger på uppfattningen att stressreaktionen är en kortlivad reaktion på omedelbara hot som löser sig snabbt. Men när någon upplever pågående stress, såsom ekonomiska problem, ett krävande jobb eller kronisk sjukdom, blir binjurarna överansträngda och kan sluta med att få motsvarande ett nervöst sammanbrott och bete sig oberäkneligt.

Uppfattningen att ”utbrända” binjurar helt enkelt slutar producera hela mängden hormoner som behövs är felaktig. Vad som verkligen händer är att utmattade binjurar producerar antingen för lite eller för mycket hormon. I båda fallen är de negativa hälsoeffekterna djupgående. Till exempel kan överskott av adrenalin tömma din hjärna på viktiga neurokemikalier, vilket gör att du känner dig deprimerad. Överskott av kortisol kan sätta en extrem belastning på din lever, centrala nervsystemet och hjärnan. För lite kortisol kan orsaka sin egen förödelse och negativt påverka sköldkörtelfunktionen.

Symtom på binjuretrötthet kan vara svaghet, brist på energi, koncentrationssvårigheter, att bli lätt förvirrad, glömska, problem med att slutföra grundläggande uppgifter, dålig matsmältning, depression och sömnlöshet. Eftersom dessa symtom kan ha flera orsaker, inkluderar ytterligare ledtrådar som kan peka på binjuretrötthet:

 • ”Crashar” tidigt och/eller under hela dagen
 • Du är trött hela dagen på jobbet, men känner dig pigg på kvällen
 • Du är helt slut på kvällen men har ändå svårt att somna
 • Känner dig utmattad trots en hel natts sömn
 • Du svettas överdrivet när du utför lättare uppgifter (på grund av att ditt endokrina system arbetar övertid för att kompensera för brist på adrenalin)
 • Känner dig törstig och kan inte släcka din törst, du har torr mun eller är sugen på salt
 • Suddig syn eller svårigheter att fokusera (kortisol kan torka ut kroppen, inklusive ögonen)
 • Sugen på stimulanser. Om du längtar efter cigaretter, koffein och/eller sockersnacks för att hålla dig igång kan det bero på att du instinktivt försöker ersätta dina nedsatta binjurehormoner.

Ett naturligt tillvägagångssätt mot binjuretrötthet

Att bara äta tre gånger om dagen kan vara tufft för binjurarna, eftersom dina binjurar frigör kortisol om ditt blodsocker sjunker för lågt mellan måltiderna, vilket får ditt blodsocker upp igen. Så om du ofta går utan att äta under långa perioder, anstränger du dina binjurar och ger dem inte en chans att återhämta sig. Således kan du stödja dina binjurar genom att äta en lätt, balanserad måltid var 90:e minut till varannan timme. Detta hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt hela dagen så att dina binjurar inte behöver agera, vilket ger dem en chans att vila och återställa sig själva.

Helst bör dina måltider innehålla en balans av kalium, natrium och naturligt socker (dvs från frukt, som innehåller viktiga näringsämnen, inte bordssocker!)

Exempel på binjurestödjande måltider:

 • En dadel (kalium), två selleristavar (natrium), ett äpple (glukos)
 • En halv avokado (kalium), spenat (natrium), en apelsin (glukos)
 • En sötpotatis (kalium), persilja (natrium), citron pressad på grönkål (glukos)

För fler exempel: BINJURESNACKS

Dessa exempel behöver inte ersätta frukost, lunch och middag, men de hjälper till att hålla ditt blodsocker stabilt mellan de större måltiderna.

Andra livsmedel som stödjer binjurarnas hälsa inkluderar groddar, sparris, vilda blåbär, bananer, vitlök, broccoli, grönkål, hallon, björnbär, romansallat och rödskalliga äpplen. Dessa livsmedel hjälper till att stärka nervsystemet, minska inflammation, lindra stress och ger viktiga näringsämnen för binjurefunktionen.

Fetter och kolhydraternas roll

Förutom ovanstående rekommendationer är det också till hjälp att moderera ditt fettintag. Detta beror på att en diet med mycket fett belastar din bukspottkörtel och lever, vilket kan påverka blodsockernivåerna negativt. För att få en fullständig förklaring av hur detta fungerar, läs min bok Levern Okända Kraft. När ditt blodsocker inte är under kontroll skapar det en enorm belastning på dina binjurar när de kämpar för att producera hormoner för att kompensera.

Medan lågkolhydratdieter har vissa fördelar, kom ihåg att din kropp behöver kolhydrater av god kvalitet för energi, och en kost som är för låg i kolhydrater belastar också dina binjurar. Se bara till att kolhydraterna du äter kommer från näringsrika livsmedel som frukt och grönsaker, inte bakverk, godis och läsk!

Att helt undvika stress är orealistiskt, men du kan vidta åtgärder för att se till att din kropp är rustad att klara av vad livet än kastar på dig. Genom att konsumera hälsosam, näringstät mat med jämna mellanrum ger du näring åt varje aspekt av ditt väsen – och ger dina binjurar en välförtjänt paus så att de kan hjälpa dig när du verkligen behöver det.

För att lära dig mer om hur man hanterar binjuretrötthet, kolla in boken Medial läkning: Hemligheten bakom kronisk och mystiska sjukdomar och hur du äntligen kan läka.

————————————————————

Känner du igen dig? Vill du ha hjälp med hur du skall lägga upp en långsiktig plan för hur du skall kunna återhämta & stärka dig, din kropp och dina binjurar igen och hur du skall göra för att undvika att hamna där igen? Jag hjälper dig gärna via min Kost & livsstilsguidning.

Detox/Cleanse Förstoppning
Detox/Cleanse Eksem & Psoriasis
Detox/Cleanse Rå vitlöksterapi
Detox/Cleanse C-vitaminchockterapi
Detox/Cleanse Zinkchockterapi
Detox/Cleanse Depression
Detox/Cleanse Sanningen om protein