Detox/Cleanse

Morgon Detox

Vill du göra din kropp en tjänst och rensa ut från gifter, patogener och sänka inflammationen du har i kroppen? Den här detoxen kan vem som helst göra. Dealar du med något hälsoproblem kan jag verkligen rekommendera att göra detta. Har du exempelvis haft eller har silikonimplantat är det här ett viktigt steg att börja med.

Levern är ett av våra stora reningsorgan och fungerar som ett filter. När vi äter för mycket fett kan inte levern sköta sitt jobb. Försök hälla smör eller olja genom ett kaffefilter. Det går inte så bra. Precis samma sak är det för levern.

Under natten arbetar levern för fullt med att filtrera och rensa ut alla gifter och allt ”skräp” vi bär på. Tyvärr stoppas denna processen innan alla gifter hinner lämna kroppen p.g.a. att vi stoppar i oss fett direkt på morgonen. Vi är också ofta uttorkade och det blir inte bättre av att vi startar morgonen med en kopp kaffe eller svart/grönt te och kanske ett par kokta ägg.

Nu tänker nog många att fett är ju livsviktigt för oss, det är farligt att inte äta fett osv. Ni kan vara lugna. Det finns fett i nästan allt och vi ska bara utesluta de fetterna som Anthony kallar för Radikala fetter.

Radikala fetter är de som innehåller mer än 50 % fett av sin kalorimängd. Detta gäller: Alla animaliska produkter, mejerier, oljor, nötter, avokado, fröer, kokosnöt (kokosvatten räknas inte in här), oliver och mjölk och smör gjord på nötter eller fröer.

Under den här morgondetoxen utesluter man alla radikala fetter, salt och koffein fram till lunch. Då får kroppen och levern hela morgonen och förmiddagen på sig att rensa ut gifter.
Jag vet att kaffet är svårt för många. Som substitut kan du dricka: Chikko Not Coffee. Det har hjälpt många att bli av med sitt kaffeberoende. Det ser ut som kaffe, har en liten kaffesmak och är både nyttigt och gott. Du kan även dricka rena örtteer som citronmeliss, nässla, hibiskus eller Chaga och Reishi.

Det är 3 steg och endel kanske bara vill börja med steg 1 andra steg 1 och 2 eller kanske bara steg 2 och 3. Det är helt okej. Att göra allting på en gång kan för endel bara leda till stress och sluta med att man inte gör någon av dem. Ta det i den takten du klarar av. Men ha som mål att göra alla 3 stegen eller iallafall 2 av dem inom en snar framtid. Det brukar vara lättast att börja med Steg 1. Citronvatten och Steg 3. Smoothie.

STEG 1. CITRONVATTEN

Pressa 1/2 citron eller 1 lime i minst 5 dl vatten & drick det första du gör på morgonen.
Vänta minst 15 helst 30 minuter innan du intar något annat.
Är du känslig mot citron kan du riva ett par cm av färsk ingefära eller skiva gurka i vattnet istället. Du kan även ha 1 tsk rå honung i om du vill.
Vattnet skall vara kallt eller rumstempererat. Det får inte vara  varmt.

STEG 2. SELLERIJUICE

Nästa steg i din morgonrutinen är att börja dricka ren sellerijuice. Sellerijuice är en medicinalväxt och är ett av de viktigaste stegen att komma igång med p.g.a. sin unika kraftfulla och helande egenskaper.

Vänta minst 15 helst 30 minuter efter ditt citronvatten innan du intar minst 5 dl ren Sellerijuice. Efter Sellerijuicen väntar du ytterligare 15-30 min innan du intar exempelvis en smoothie.

Ett helt knippe selleri brukar bli ca 5 dl. Se till att du tvättat sellerin noga. Jag brukar ta bort alla blad då de har en väldigt stark besk smak. 

Du behöver en juicecentrifug eller en blender. Juicecentrifug är att föredra. Helst en slowjuicer.

Tål du inte selleri kan du börja med att juica 2 st gurkor & dricka på samma sätt tills du tål sellerijuicen. Står du absolut inte ut med smaken kan du juica en bit äpple i tills du vant dig. Så fort du kan försöker du övergå till ren sellerijuice. Annars missar du många av sellerins unika helande krafter. Så blanda inte ut juicen med något annat som vatten, citron eller liknande.

STEG 3. SMOOTHIE

Sista steget är att du skall dricka en god smoothie fylld av viktiga antioxidanter, glukos & mineralsalter. För att kroppen skall kunna ta upp all näring och kunna använda sig av frukten och bärens egenskaper behöver den som sagt vara fri från radikala fetter. Det är inte meningen att du skall gå hungrig. Tvärt om du skall känna dig mätt och belåten. Så det är fritt fram att äta och dricka så stora mängder av frukt, bär och smoothie som du vill, men vänta minst 15 helst 30 minuter efter du druckit ditt citronvatten och/ eller din sellerijuice.

För att göra din smoothie behöver du en blender, matberedare eller stavmixer. Jag föredrar en blender och gärna en höghastighetsblender så du får smoothien helt slät. Det blir otroligt mycket godare och roligare. Men allt ovan funkar såklart också. Vill du hellre äta all frukt och bär separat som t.ex. en fruktsallad går även det bra. 

Recept på olika smoothies hittar i menyn på Recep & Smoothie & Drycker. 

För dig som vill rensa ut tungmetaller är det ett ypperligt tillfälle att dricka Tungmetalldetox-smoothien som jag har skrivit om i ett tidigare inlägg. LÄNK

Om du är van vid mastigare frukostar och känner att smoothie inte är något alternativ ännu så kan du äta gröt gjord på glutenfria havregryn eller hirs. Men då är det viktigt att du inte har något fett som mjölk eller smör i och inget salt. Alternativ till mjölk finns med i recepten som du hittar här: LÄNK

Detox/Cleanse Förstoppning
Detox/Cleanse Eksem & Psoriasis
Detox/Cleanse Rå vitlöksterapi
Detox/Cleanse C-vitaminchockterapi
Detox/Cleanse Zinkchockterapi
Detox/Cleanse Depression
Detox/Cleanse Sanningen om protein