Fettfritt, Lunch & middag

Spagettisquash Bolognese (vegansk & glutenfri)

Detta receptet är översatt från medicalmedium.com

Spaghettisquash har fått sitt namn av en mycket god anledning. De möra, gula trådarna liknar spagetti, speciellt när du toppar dem med en rik, välsmakande tomatsås och en stänk paranöts-”parmesan”. Det här receptet från Sköldkörtelns Hemlighet blir en omedelbar favorit hos familj och vänner, så du kanske vill göra en dubbel sats. Frys in en sats av såsen så att du alltid har lite till hands när suget efter en stor skål spagetti slår till!

Få det här läkande receptet nedan och upptäck vad den otroliga maten i detta recept kan göra för dig i nedanstående utdrag från Sköldkörtelns Hemlighet.

Squash (särskilt zucchini och spaghettisquash): Hjälper till att stabilisera din sköldkörtel och öka produktionen av sköldkörtelhormonerna T4 och T3. Hjälper till att återställa din lever och stöder dess förmåga att omvandla sköldkörtelhormoner. Ger lätt assimilerbar glukos för hjärnan och resten av nervsystemet för att hjälpa till att läka inflammerade nerver orsakade av EBV.

Lök och salladslök: En annan fantastisk resurs för deras svavelinnehålls förmåga att förvirra och slå ner EBV medan de ger näring till själva körteln. Precis som med korsblommiga grönsaker är den skarpa kvaliteten precis vad som ger dem deras värde. Lök är viktig för att bekämpa EBV – en potent antiviral.

Vitlök: Antiviral och antibakteriell som försvarar sig mot EBV genom att döda virusceller. Dödar också av strep, EBVs-kofaktor, vilket möjliggör färre urinvägsinfektioner, bihåleinfektioner och möjligheter för SIBO. Hjälper till att spola ut giftigt viralt och bakteriellt avfall ur lymfsystemet.

Tomater: Innehåller sin egen sort av c-vitamin som är biotillgänglig för lymfsystemet och levern, stödjer immunsystemet för att hålla det starkt mot EBV och hindrar viruset från att enkelt resa genom kroppen. Detta c-vitamin är också ett stöd för sköldkörtelns eget immunförsvar i nackområdet. När tomater växer absorberar och samlar tomater månskenets frekvens på natten, precis som sköldkörteln samlar in solens strålar under dagen (som du kommer att läsa om i kapitel 25, ”Metoder som läker sköldkörteln”). Detta innebär att när de konsumeras stärker tomater sköldkörtelns radioliknande frekvenser, vilket hjälper till att skapa balans och homeostas med alla kroppens organ och körtlar.

Nötter (särskilt valnötter, paranötter, mandlar och cashewnötter): Innehåller spårmineraler som zink, selen och mangan som är till hjälp för att stödja sköldkörteln. Valnötter, till exempel, innehåller antivirala och antibakteriella fytokemiska föreningar som hämmar EBV från att sprida sig i levern, mjälten och sköldkörteln.

 • Ingredienser
  • 1 stor spaghettisquash/spagettipumpa
  • 4,8 dl tärnad rödlök
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 4,8 dl körsbärstomater
  • 2,4 dl skivad svamp (valfritt)
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk kycklingkrydda (poultry seasoning. OBS, kolla innehållet så den är helt ren! Se tips längst ner)
  • 1 tsk vitlökspulver
  • ¼ tesked currypulver
  • ¼ tesked havssalt
  • 1,2 dl soltorkade tomater, blötlagda 5 minuter i varmt vatten
  • 0,6 dl paranöts-”parmesan” (se nedan) För fettfritt uteslut detta.

   

  Paranöts-”parmesan”

  • 0,6 dl paranötter
  • ¼ tesked havssalt
  • ¼ tesked torkad basilika
  • 1 vitlöksklyfta
 • Gör så här
 • Värm ugnen till 200°C. Dela spaghettisquashen försiktigt på mitten och ta bort fröna. Fyll en bakplåt med 1,5 cm vatten och lägg squashhalvorna med snittsidan nedåt i plåten. Grädda squashen i 30 till 40 minuter tills ett finger som trycks försiktigt in i utsidan av squashen lämnar en fördjupning. Ta ut squashhalvorna från ugnen. När de är tillräckligt svala för att hantera, använd en gaffel för att skrapa ur insidan av squashen och skapa ”spaghetti”-strängar. Dela upp squashnudlarna mellan två skålar.

  För att göra bolognesen, placera den tärnade löken i en medelstor kastrull tillsammans med 2 matskedar vatten. Fräs löken på medelhög värme tills den är genomskinlig och mjuk. Fortsätt att tillsätta vatten efter behov för att förhindra att det fastnar. Tillsätt vitlök, körsbärstomater, champinjoner, chilipulver, kycklingkrydda, vitlökspulver, currypulver, havssalt och soltorkade tomater i kastrullen och fortsätt koka, rör om ofta i 5 till 7 minuter, tills tomaterna mjuknar. Använd en stavmixer och blanda ihop ingredienserna till såsen tills de är kombinerade men fortfarande tjocka. Alternativt, överför till en stående mixer och använd pulsfunktionen, se till att lämna locket på glänt så att ånga kan strömma ut. Servera såsen över spaghettisquashnudlarna. Toppa med paranöts-”parmesan” och njut!

  För att göra parmesanen, lägg paranötter, havssalt, basilika och vitlök i mixern eller matberedaren och använd pulsfunktionen tills det bildas små smulor.

  Få fler läckra läkande recept och få reda på mer om de bästa läkande livsmedel för sköldkörteln och övergripande hälsa i Sköldkörtelns Hemlighet.

  ———————-

  Tips!

  Om du inte får tag i en spagettisquash kan du använda zucchini som du göra spagetti med hjälp av en sådan HÄR

  Eller glutenfri pasta gjord av tex linser, brunt ris, kikärtor. Jag rekommenderar den HÄR & HÄR 
  (Finns även att köpa på Ica maxi bland glutenfri pasta)

  Kycklingkryddor kan innehålla lite av varje så var uppmärksam! Den HÄR är okej.

  Eller om du vill göra egen kycklingkrydda så har du recept HÄR

Relaterade recept

Fettfritt, Lunch & middag
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Tonfiskröra på kikärtor
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Honungsmelon smoothie
Fettfritt, Lunch & middag Aloo Matar
Fettfritt, Lunch & middag ”Ägg”stekt ris
Detox, Fettfritt, Frukost, Mellanmål, Smoothie & dryck Sköldkörtelläkande smoothie
Lunch & middag, Tillbehör (dressing/röror/såser) Grekisk regnbågssallad
Detox, Fettfritt, Smoothie & dryck Vattenmelon & ingefära lemonad
Bröd, Fettfritt, Frukost, Lunch & middag, Snacks & sött Potatisvåfflor med lönnsirap